Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu są świetną przekąską na sobotnie popołudnie zamiast niezdrowych sklepowych chipsów. W kilkanaście minut możemy wyczarować własny dodatek do wieczornego seansu filmowego 🙂

jarmuz 01 fb. momo-studio.pl

 

Składniki:

  • połowa opakowania jarmużu (ok. 250 g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki chili jalapeno
  • ¼ łyżeczki soli

Opcjonalnie:

  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny

Przepis:

  • jarmuż umyć i wysuszyć, wyciąć grube łodyżki pozostawiając same listki i pokroić je na małe kawałki
  • piekarnik rozgrzać do 160 stopni
  • w miseczce dokładnie wymieszać olej, wszystkie rodzaje papryki, sól i skórkę cytryny
  • przygotowany dressing wymieszać z liśćmi jarmużu w dużej misce
  • blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej liście w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały
  • piec ok. 10 minut do chrupkości, w międzyczasie sprawdzać czy się nie przypalają

Smacznego 🙂